Spabad / Köpa & Äga ett spabad / Underhåll och rengöring
Över 17 års erfarenhet av näthandel
ALLTID minst 800st badkar i lager
Rådgivning inför ert köp

Spabad / Köpa & Äga ett spabad / Underhåll och rengöring

Underhåll och rengöring

Hur ofta behöver man byta vatten?
Vattnet i ett spabad bör bytas 2-4 gånger per år beroende på hur många som badar samt hur ofta spabadet används. Vid normalt användande dvs. fyra personer badar ca 2 gånger i veckan och om man har kommunalt vatten så bör vattnet bytas 2-4 gånger per år. Har man egen brunn kan man behöva byta vatten oftare.

Obs! Viktigt att tänka på vid vattenbyte. När du fyllt på nytt vatten kan det samlas luft i systemet, vilket kan skada pumpar och andra komponenter. Längst fram på cirkulationspumpen kan man köra in en skruvmejsel för att manuellt snurra pumpen ett par varv för att släppa ut luften.

Hur ofta ska filtret rengöras?
Spafilter ska rengöras och spolas av 1-2 gånger i månaden. Vid rengöring rekommenderas Spacare filterrengöring. Den hittar du här.

Spola av filtret från all synlig smuts mellan lamellerna med rent vatten.

Lägg filtret i en hink, tillsätt 1 dl Spacare filtercleaner fyll sedan med rent vatten tills hela filtret är täckt.

Låt filtret ligga i lösningen i 12 timmar. Lyft sedan upp filtret och sölj av det noga med rent vatten. Filtret är sedan klart att användas igen.

Filtret bör bytas ut helt minst en gång per år. Ett igensatt filter beror oftast på att man inte gjort rent det ordentligt.

Hur lång ska filtercyklerna vara?
Det beror på hur mycket badet används och omgivningsförhållanden. Du måste programmera dina filtercykler utifrån din personliga användning. För att badet ska kunna rengöras och underhållas ordentligt rekommenderar vi total filtreringstid på minst sex timmar per dag då ozongenerator är installerad i alla våra bad.

Ska jag sänka temperaturen mellan baden?
Det är att rekommendera att hålla värmen på önskad badtemperatur. Beroende på årstid och storlek på spabad värmer det upp ca 1-2 grader i timmen. Är man borta en längre tid, 3-4 veckor eller mer så kan man överväga att sänka temperaturen till lägst inställbara temperaturer. Våra spabad går att ställa ner till ca 27 grader. Man ska aldrig stänga av badet och låta det stå tomt och avstängt under en längre tid.

Hur håller jag en bra vattenkvalité i spabadet?
Vattenkvalitén är bland det viktigaste för att spabadet ska vara fräscht och för att få ut det bästa från alla komponenter i spabadet. Några tips på hur du håller bra vatten kvalité.

 • Kontrollera pH-värdet varje vecka och justera vid behov.
 • Kontrollmät brom eller klorvärde efter varje bad/varje vecka. Dosera med med brom eller klor så rätt halt uppnås.
 • Duscha före varje bad så föroreningar reduceras och vattnet blir mer lättskött. Smink, solkräm, hudavlagringar osv. försämrar vattenkvalitén avsevärt.
 • Rengör filtret 1-2 gånger i månaden beroende på användning.
 • Byt vatten 2-4 gånger per år beroende på användning.
 • Använd rörcleaner två gånger per år. Används då du byter vatten.

Vilka värden ska jag ha i mitt spabad?
Börja alltid med att kolla pH-värdet. Tillsätt sedan klor/brom efter behov.

 • pH-värdet – 7,0 – 7,4
 • Alkalinitetsvärdet – 80 – 120 mg/l (ppm)
 • Hårdhetsgrad – 150 – 250 mg/l (ppm)
 • Klor – 1,0 – 3,0 mg/l (ppm)
 • Brom – 2,0 – 3,0 mg/l (ppm)

Obs! Blanda ej kemikalierna, det kan leda till kraftiga reaktioner och gasbildning. Väl utspätt i spabadet kan kemikalierna kombineras. De skall dock ej tillsättas samtidigt!